Go Back   Ford Expedition Forum > Ford Expedition Forum > General Discussion

Sponsored Ads
Register to remove these ads.


General Discussion

engine failsafe mode...


This is a discussion on engine failsafe mode... within the General Discussion forums, part of the Ford Expedition Forum category!
hello all, first thread here... did a search, didn't find anything relevant to my situation. ok, so here is the ...



Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-09-2010, 07:31 PM   #1 (permalink)
Registered User

 
Join Date: May 2010
Location: NY/NJ Metro Area
Posts: 10
Question engine failsafe mode...

hello all, first thread here...

did a search, didn't find anything relevant to my situation.

ok, so here is the deal. i have a 2006 expedition limited, with a tad over 53k miles. while i was driving at approximately 65mph the other night, i noticed the speedo needle was starting to drop, and then go back to the speed i was traveling. looked at all the other gauges, and everything was fine. engine temp was fine, battery was fine, oil pressure was fine. shortly after that (within a minute or so), the check engine light came on, the display said "engine failsafe mode", the "o/d off" light started flashing, and the speedo dropped to 0. the engine went into limp mode, so i pulled over to the side of the road to check things out. there was plenty of coolant, oil was full, transmission fluid was full.

so i started the motor again, and it was the same. "engine failsafe mode" showed on the display, the check engine light was on, the "o/d off" light was flashing, and the engine was in limp mode. i was about an hour from home, so i called a tow truck, and got the truck home.

i looked in the manual for "failsafe mode", but the only thing i could find had to do with the engine overheating, or being low on coolant, which it wasn't.

any ideas on what it could be?
anthony d is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2010, 11:33 PM   #2 (permalink)
 
KWT2000's Avatar
Full Access Members

 
Join Date: Feb 2010
Location: NINE MILE FALLS
Age: 32
Posts: 2,376
Default

it sounds like a faulty engine temp sensor for the ECM... there are seperate sensor for the gauge
__________________
IM GOING TO PRESS "3" BECAUSE I WANT YOU TO LEARN ENGLISH!!!

1997 EXPY E.B., 6" LIFT, 35's, JET TUNER, REAR CAT DELETE, ELECTRIC FAN'S, XM RADIOSOLD 12/12/2011
Official Member Of The RED EDDIE BAUER Club
Official Member Of The LIFTED EXPY Club
CALL IN WITH EXPLOSIVE DIAREAH, THEY WON'T QUESTION IT!!!
KWT2000 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 03:30 PM   #3 (permalink)
Registered User

 
Join Date: May 2010
Location: NY/NJ Metro Area
Posts: 10
Default

i'll check that out, thanks! is there anywhere i can download a pdf of the factory service manual for the truck?
anthony d is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 04:16 PM   #4 (permalink)
Registered User

 
Join Date: May 2010
Location: NY/NJ Metro Area
Posts: 10
Default

ok, so i borrowed an obd2 code scanner from a buddy, and got 2 codes. i got P0720, which appears to be a speed sensor issue, and P2106, which appears to be a throttle actuator control system issue.

any advice? can i just replace the speed sensor and the throttle position sensor? can't be that easy, right?
anthony d is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 04:33 PM   #5 (permalink)
Registered User

 
Join Date: May 2010
Location: NY/NJ Metro Area
Posts: 10
Default

ok, so with some more research, i came to the conclusion that the p0720 code (oss) is a detail of the p2106 (etc) code. so i am thinking it is safe to assume that my issue is with the output shaft speed sensor...
anthony d is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2013, 03:25 PM   #6 (permalink)
 
jv2000's Avatar
Registered User

 
Join Date: Jan 2013
Location: Salt Lake City
Posts: 5
Default

Get yourself a nice (and more importantly inexpensive) code reader so you don't have to borrow it from your friend. Seriously it'll pay for itself in a jiffy

Here's a good one for cheap...


Autel MaxiScan MS300 OBDII Scan Tool Autel MaxiScan MS300 OBDII Scan Tool
__________________
2003 Ford Expedition Eddie Bauer 5.4L V8

Flowmaster 53056 Super 50 Muffler
aFe 51-10082 Stage 2 Air Intake System
jv2000 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
engine, failsafe, mode




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
Scion FR-S Forum
Softball Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum