Go Back   Ford Expedition Forum > Ford Expedition Forum > Engine & Performance

Register to remove these ads.

Engine & Performance

2004 Ford Expedition Cuts Off randomly

This is a discussion on 2004 Ford Expedition Cuts Off randomly within the Engine & Performance forums, part of the Ford Expedition Forum category!
I have a 2004 Ford expedition, that idles and runs fine, almost all the time. Now suddenly, with no warning ...

Like Tree1Likes
  • 1 Post By najoja03

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2011, 10:48 PM   #1 (permalink)
Registered User

Join Date: Sep 2011
Location: Tampa, FL
Posts: 1
Angry 2004 Ford Expedition Cuts Off randomly

I have a 2004 Ford expedition, that idles and runs fine, almost all the time. Now suddenly, with no warning it is stalling out. No noise, no shutter, just shuts downs as I am driving down the road. Sometime I can put it neutral while I am rolling, other times I have to come to a complete halt and wait a few secodns and recrank. Again, it works perfect once it recranks. This does not occur during a rainstorm or after a car wash. Any help to figure out where to start.
TropPavSeal is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2011, 11:03 AM   #2 (permalink)
walnuts4x4's Avatar
Supporting Member

Join Date: Jun 2009
Location: Watertown, NY
Age: 32
Posts: 6,464

possibly a fuel issue... pump or filter?

2012 Jeep Patriot....
Formerly a 99 expy with 11" lift and 37s...
walnuts4x4 is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 04:22 PM   #3 (permalink)
Registered User

Join Date: Jul 2012
Location: nc
Posts: 1
Default 2004 ford expedition randomly cuts off

My 2004 Ford expedition would randomly cut off while driving. No one could tell me the issue. The only response I got from the dealership was the computer did not dignose any codes; therefore, they could not tell me what was wrong. The car would cut off; however, after 1-5 mintues it would re-start. I tried replacing the fuel filter which did not help. I also tried changing my gas type, this did not help. After 8 months of dealing with the headache of no one being able to tell we what was wrong, I decided to take my car to a small local mechanic. The mechanic told me that the chip in my key went bad, which was causing the car computer not to be able to read it; therefore, the car would cut off. The solution to my problem was to have a new key cut and reprogrammed to my car computer. The car has not cut off since..

Cost- $67.00 to dignose
Locksmith- $100 to cut a new key and re-program the key

Also, my brother had a similar issue and replaced the EGR Sensor which solved his problem.

FYI- I checked everywhere and there is no recall on this issue with the Expeditions. I hope this helps anyone that is having this same issue.
hap14 likes this.
najoja03 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2015, 01:35 AM   #4 (permalink)
Registered User

Join Date: Jan 2015
Location: Idaho
Posts: 1
Default 2004 Dies for no reason and then restarts fine

Did your 04 Keep running since this last post? Or has anything else came up with this issue? My 2004 is doing the same thing and Dealer diagnose wants to change fuel pump and electrical junction box. It dies more when my wife is driving it and she usually uses her key. When I use my daily key, it has died on me twice in the last month. I am going to try driving it with our new spare key and see if it makes a difference.
smart is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2015, 08:53 AM   #5 (permalink)
stamp11127's Avatar
Super Moderator

Join Date: Mar 2012
Location: Temple, Georgia
Age: 58
Posts: 2,947

Smart this is an old thread, doubt the op will answer you.
From what I've read about PATS it only functions during the start sequence after that nothing. Doubt the key was the issue.

Pick up a fuel pressure gauge and check the fuel pressure the next time it dies. That would tell you if it is a fuel issue.

And welcome to the forum.
99 XLT 4.6 2wd
BMW Z3 '96 project car

Last edited by stamp11127; 08-30-2015 at 06:54 PM.
stamp11127 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2015, 06:42 PM   #6 (permalink)
Registered User

Join Date: Aug 2015
Location: Indiana
Posts: 1
Default driver module

Do the 2004's have a fuel pump driver module? There is a lot of stuff about '05's or newer with that being the problem. Mine will stop running while driving at highway speeds. Then will restart days later.

The '04 F-150's seem to have the part.
sbard is offline   Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
Scion FR-S Forum
Softball Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum