Go Back   Ford Expedition Forum > Ford Expedition Forum > Transmission & Drive train

Sponsored Ads
Register to remove these ads.


Transmission & Drive train

overdrive light flashing


This is a discussion on overdrive light flashing within the Transmission & Drive train forums, part of the Ford Expedition Forum category!
I just got a 98 Expedetion and two days ago the overdrive light Started flashing. I have read a few ...



Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-29-2010, 03:32 PM   #1 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Aug 2010
Location: Ohio
Posts: 14
Default overdrive light flashing

I just got a 98 Expedetion and two days ago the overdrive light
Started flashing. I have read a few post about it here and on line
Saying that it could be anything from a sensor to a rebuild and a lot
of I don't knows. I am going to get it to the shop ASAP, but I just wanted
To see if anybody had any new updates on this common problem from
What I have read.
kerstingm is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2010, 05:23 PM   #2 (permalink)
Full Access Members

 
Join Date: Feb 2010
Location: Springville, IA
Posts: 1,631
Default

do you have any problems with it on the highway? does it go into OD when on the highway?
__________________

01 EB. 4" Rancho Lift. 35" Nitto AT on 18x9 KMC. Warn hidden winch mount with XRC8000 winch.
nvycrmn is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2010, 07:23 PM   #3 (permalink)
Full Access Members

 
Join Date: Jul 2010
Location: Tampa/Auburn
Posts: 91
Default

Mine has been blinking for years and I still don't know what to do with it
__________________

2000 Eddie Bauer Expedition
Tuffy is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 02:27 AM   #4 (permalink)
Full Access Members

 
Join Date: Jul 2010
Location: maryland
Age: 24
Posts: 145
Default

stealership told me that if the o/d light flashes that its something in the transmission having problems.
__________________


05 expy eb
readylift 3/2 lift with 35 inch mud grapplers and centerline grizzlys
03blkstanggt is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 03:37 AM   #5 (permalink)
 
tritonman5.4's Avatar
Full Access Members

 
Join Date: Mar 2010
Location: brooklyn ny
Posts: 230
Default

line pressure,take it to ford or aamco,i just fixed this problem a few months ago
__________________
  • 99 expo xlt 5.4l
  • 22'' massiv rims 305 wide
  • gibson dual exhaust
  • full k&n intake kit
  • 2 12'' mephis subs 1000k fosgate amp
  • more to come
tritonman5.4 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2010, 06:59 PM   #6 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Aug 2010
Location: Ohio
Posts: 14
Default

I just had the code scanned at the shop and it came up 782. the tech said it was a shifting issue from 2nd to 3rd. We took it out for a drive and he felt it was shifing ok might be a little slow. I'm going to drop the pan this weekend and see what I find inside. I'm hoping not to see shavings or the plastic part that they put in during shipping (means fluid has never been changed). If anybody has any more info on this code olease let me know.
kerstingm is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 12:42 AM   #7 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Aug 2010
Location: Ohio
Posts: 14
Default

Well I dropped the pan tonight and did not like what I found. It kind of looked like what was left of a bearing stuck to the magnet plus gobbs of metal and the dust plug. So this was the first oil change in 140k. What do people think about when they don't take care of their vehicals? Oh I know when it starts to mess up just go out and buy a new one.
kerstingm is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2010, 08:13 PM   #8 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Sep 2010
Location: SE Michigan
Posts: 2
Default OD light flashing

I have on 06 and it started doing this. Son works for Ford on the computer end. We spent some time logging data. What this means is erratic lockup and or converter slip. In my case it only occurred at around 40 mph in OD. The converter would lock and unlock getting an erratic signal from the ecm. After three tries, the converter will lock out and the light will start flashing.

Okay off to a trans shop. They put in a new converter and control valve which is a likely suspect but did not fix the problem. He tore the trans apart and really couldn't find anything. Then he tore the filter apart and found part of a gasket in the filter. It turned out to be part of the gasket on the pump (I know little about the internals of an automatic). In looking at the flange the pump mounts on you could see a groove where it was not properly machined. He sent it out to have it remachined and put it back together. It works, but I am not real thrilled with the upshifts particularly 2-3. They seem a little sloppy. He claims it is okay.

Anyway I bought it used and no warranty.

As was said, this is an elusive problem and could be just about anything, but it is related to erratic converter lockup. Son checked with the techs at Ford and they said it is not a common problem (that figures).

At any rate it will take a real competent shop to diagnose and fix.

Good luck.

JU
Jerry9n is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
Scion FR-S Forum
Softball Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum