Go Back   Ford Expedition Forum > Ford Expedition Forum > Engine & Performance

Sponsored Ads
Register to remove these ads.


Engine & Performance

DTC Code P1131


This is a discussion on DTC Code P1131 within the Engine & Performance forums, part of the Ford Expedition Forum category!
Register to remove these ads. It's free! Tonight when driving home from work my 1997 Expy Eddie Bauer with 5.4L ...



Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-18-2006, 07:48 PM   #1 (permalink)
 
falcn's Avatar
Registered User

 
Join Date: Dec 2005
Location: Pittsburgh PA
Age: 41
Posts: 24
Default DTC Code P1131


Register to remove these ads. It's free!
Tonight when driving home from work my 1997 Expy Eddie Bauer with 5.4L check engine light came on.

I noticed no change in performance - no shuddering, hesitation, etc.

I went to Autozone and borrowed the code reader and the code pulled was P1131.

Where would you start on the list below?

Or should I just replace the HO2S-11 Oxygen sensor?


We just got the vehicle on Dec. 1st - 73K miles on it now.

This link shows:
http://v8sho.com/SHO/TSB0197HO2SServiceTips.htm

"P1131 - Lack of HO2S-11 Switch, Indicates Lean

When an HO2S sensor indicates lean at the end of a test, the system is trying to correct for an over-lean condition. The code is set when the fuel control system no longer detects switching for a calibrated amount of time.

See Possible Causes for DTC P1130"

Possible Causes:

Electrical:
Short to VPWR or VREF in harness or HO2S
HO2S circuit shorted to Ground
Water in harness connector
Open circuit
Corrosion or poor mating terminals and wiring
Damaged HO2S
Damaged PCM (other DTCs should be present)
Fuel System:
Excessive fuel pressure (stuck fuel pressure regulator, restricted fuel return lines, etc.)
Leaking/contaminated fuel injectors or fuel pressure regulator
Low fuel pressure or running out of fuel (fuel pump concern, fuel supply line restrictions, low fuel level, etc.)
Vapor recovery system (stuck VMV, etc.)
Induction System:
MAF contamination
Air leaks between MAF and throttle plate
PCV system / Other vacuum leaks
Improperly seated engine oil dipstick
EGR System:
Leaking gasket
Stuck EGR valve / Leaking diaphragm or EVR
Base Engine:
Oil overfill
Incorrect cylinder compression
Exhaust leaks before or near the HO2S
Secondary air stuck on
__________________
Ryan
www.squidbusters.com moderator

Last edited by falcn; 01-18-2006 at 08:16 PM.
falcn is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2006, 05:30 PM   #2 (permalink)
 
JUST4FUN's Avatar
Admin

 
Join Date: Oct 2005
Location: Mokena Il
Posts: 1,785
Default

i would replace fuel filter first and go from there
__________________
2012 F150 Ecoboost crewcab
pearl white
JUST4FUN is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2006, 10:23 PM   #3 (permalink)
 
falcn's Avatar
Registered User

 
Join Date: Dec 2005
Location: Pittsburgh PA
Age: 41
Posts: 24
Default

I cleaned the MAF sensor wires - cleared the codes - no more CEL - and it is running better and gets better mileage.
__________________
Ryan
www.squidbusters.com moderator
falcn is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2011, 05:52 PM   #4 (permalink)
 
tarafied1's Avatar
Registered User

 
Join Date: Sep 2011
Location: Western Kentucky
Posts: 40
Default

I know this is an old topic but I thought it would be good for those who are serching.
I have had lots of codes recently on my 2000 EB with the 5.4 V8.
I changed the DPFE sensor for insufficient flow at the EGR. It didn't help. I pulled the throttle body and intake and cleaned it, changed EGR and then got the p1131 code. I cleaned the MAF with some spray and have had no more issues.
__________________
2011 Taurus, 93 Mustang, 67 Mustang & 2000 Expy- Eddie Bauer
http://expeditionforum.com/image.php?type=sigpic&userid=40155&dateline=1315676791
Married to TARA, that makes me the TARAfied1
tarafied1 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2013, 02:21 PM   #5 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Jul 2013
Location: san antonio
Posts: 1
Default Expedition 03

I have the same trouble with my expedition, I replaced the fuel pump and filter also the fuse box because the fuel pump relay inside wasn't working, runs better but still make like a little jump. Then I replace the spark plugs, coil boots they had rust and looks like tartar was building in... runs better but still does a little jump it feels less than before but I don't know what else to check still getting the same code P1131
monicacorzo is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
Scion FR-S Forum
Softball Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum